Prevenția infecțiilor fungice

Îngrijirea picioarelor pe timpul iernii

Încălțămintea de iarnă și ciorapii groși purtați ore la rând pot favoriza un mediu cu umezeală și căldură, propice pentru dezvoltarea unei infecții fungice1,2.

Așadar, înainte să vă echipați de iarnă, vă recomandăm să optați pentru încălțăminte din materiale naturale, de piele și șosete din bumbac. Îngrijește-ți picioarele înainte, în timpul și după trecerea iernii și te vei putea bucura de o piele hidratată, fină și catifelată.

Sfaturi utile

1. Dezinfectați în mod regulat pantofii.

Păstrați pantofii curați și fără germeni folosind un dezinfectant. Este important, mai ales în lunile de iarnă, deoarece ciorapii groși și mediul umed favorizează dezvoltarea fungilor2,3. Repetați operațiunea o dată pe lună, dar și la inițierea și la finalul unui tratament antifungic.

2. Urmați o rutină de îngrijire a picioarelor

Exfoliați, curățați și hidratați. Faceți din asta o obișnuință și veți avea o piele catifelată pe toată perioada iernii. Spălați zilnic picioarele cu săpun, apoi clătiți și uscați bine, în special pielea dintre degetele de la picioare4.

3. Folosiți șosete din bumbac care să permită piciorului să respire.3,4

4. Alegeți încălțăminte lejeră

Ai grijă de pantofii tăi și ei vor avea grijă de tine. Asigurați-vă că sunt în stare bună, iar dacă nu sunt confortabili, există posibilitatea să vă afecteze picioarele. La fel de important este ca aceștia să aibă mărimea potrivită2.

5. Pregătiți încălțăminte de schimb

Pe timp de frig și ploaie, este recomandat să aveți încălțăminte de schimb.

 


  1. McElgunn PSJ. ‘Not Just a Cosmetic Problem: Best Practices in Prevention and Treatment of Onychomycosis.’ John Hopkins University School of Medicine, Available at: http://www.jhasim.com/template.cfm?template=include_programinfo.cfm&id=178&zoneid=8&type=intro. Accessed May 2016
  2. Health Guidance. ‘Winter foot care and maintenance.’ Available at: http://www.healthguidance.org/entry/12503/1/Winter-Foot-Care-and-Maintenance.html. Accessed July 2016
  3. Thomas J, et al. J Clin Pharm Ther. 2010;35:497–519
  4. NHS Choices. ‘Athlete’s foot.’ Available at: http://www.healthguidance.org/entry/12503/1/Winter-Foot-Care-and-Maintenance.html. Accessed July 2016

Date generale despre infecțiile fungice

 

În unele tări,

infecțiile fungice afectează până

la 20% din populație.1

1 Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017

Ce sunt
dermatomicozele ?

Ce este onicomicoza ?