Onicomicoza

Ce este infecția fungică a unghiei? (onicomicoza)

Picioarele sunt adesea,, închise’’ în pantofi sau ghete. Acest lucru creează un mediu cald și umed, care este foarte potrivit pentru dezvoltarea ciupercilor3.
Dacă vă îngrijorează de ceva timp aspectul unghiilor, este important să consultați un medic specialist și să aflați dacă aveți onicomicoză (infecție fungică a unghiei, ciuperca unghiei).

Onicomicoza este o infecție neplăcută, foarte frecventă, care apare la până la 10% din populație4.

Onicomicoza este de obicei cauzată de ciuperci dermatofite și, de cele mai multe, ori este dificil de tratat. Duritatea stratului de protecție al unghiei face dificilă penetrarea anumitor medicamente la locul infecției. Vindecarea onicomicozei durează câteva luni, timp în care crește o unghie sănătoasă ce va înlocui unghia afectată de infecția fungică5.

Onicomicoza nu trebuie ignorată. Mulți oameni cred că este suficient dacă mâncărimea picioarelor sau aspectul neplăcut al unghiilor dispar, alții uită de aceste semne, iar în felul acesta o infecție rămâne la nivelul unghiei, uneori ascunsă sub ojă. Onicomicoza nu este doar o problemă de estetică a unghiei, care nu merită costul și efortul de a urma tratamentul adecvat si îndelungat, ci și o problemă reală de sănătate6

O infecție fungică a unghiilor poate fi o problemă serioasă. Aproximativ 50% dintre pacienții cu onicomicoză suferă de durere, disconfort sau au calitatea vieții alterată (au un sentiment de rușine, au stimă de sine scăzută și stres emoțional crescut)6.

Unghiile infectate de ciuperci au un aspect neplăcut și, de multe ori, acest lucru poate diminua stima de sine și poate afecta viața socială7.
Tratamentul pentru o infecție fungică a unghiilor durează câteva luni. Prin urmare, este important să luăm măsuri încă din stadiile incipiente ale infecției.

Administrarea unui tratament adecvat în stadiile cât mai precoce ale infecției poate evita stările de disconfort și îngrijorare apărute și poate de asemenea evita cheltuielile inutile datorate schimbării frecvente a unor tratamente care nu dau rezultate.

Care sunt simptomele?

O infecție fungică poate afecta unghiile de la mâini, mai ales la femeile care poartă unghii artificiale. Ea poate să apară atunci când între unghie și stratul acrilic al unghiei artificiale se formează un mediu umed care conține spori fungici. Acest lucru se poate întâmpla mai rar dacă mergeți la un salon pentru îngrijirea unghiilor care respectă regulile igienico-sanitare8. Cu toate acestea, trebuie să verificați ce se întâmplă cu unghiile, dacă acestea își schimbă culoarea, aspectul sau apare durerea.

Astfel de probleme afectează mai des unghiile de la picioare, motivele fiind: creșterea mai lentă a unghiei, reducerea aportului de sânge și existența unui mediu care este adesea umed9.

Onicomicoza este responsabilă pentru aproximativ 50% din problemele unghiilor, iar o examinare superficială a unghiei poate duce la un diagnostic greșit. Prin urmare, dacă aveți nelămuriri cu privire la aspectul unghiei, este important să consultați un medic specialist.

De obicei unghiile se îngroașă odată cu înaintarea în vârstă, dar există câteva semne la care trebuie să fiți atenți:

  • dacă unghia își schimbă culoarea și devine galbenă, verde închis sau neagră, acesta poate fi un semn al prezenței ciupercilor10.
  • zona din jurul unghiei poate fi dureroasă la atingere,
  • părți ale unghiei se pot rupe sau pot să cadă,
  • pielea din jurul unghiei poate fi roșie și poate să apară mâncărime11

În toate aceste situații este util să ne gândim la o eventuală infecție fungică a unghiei - onicomicoza

Cum puteți contracta o infecție fungică a unghiilor?

Este mai ușor decât ați putea crede!

Agentul cauzal este o ciupercă din genul Thichophyton care provoacă mâncărimi ale pielii dintre degetele de la picioare și pielii de pe tălpi. Dacă aveți deja o infecție fungică a piciorului (Tinea pedis), aceasta se răspândește ușor la unghii, motiv pentru care tratamentul adecvat aplicat cât mai precoce este atât de important. Ciuperca piciorului (Tinea pedis) este asociată frecvent cu infecția fungică a unghiilor, în 30-59% din cazuri12.

Dacă frecventați săli de sport publice, facilități sportive, piscine sau dușuri comune, de exemplu într-un club sportiv, vă puteți infecta cu ușurință cu ciuperci care afectează unghia.

Ciuperca se instalează mai întâi pe piele, între degete, iar o infecție netratată se poate răspândi și la unghii13.

Persoanele care au boli vasculare periferice, diabet, psoriazis, utilizează medicamente pentru a suprima sistemul imunitar (imunosupresoare) sau vârstnicii sunt deosebit de sensibili la infecție.4.5 Dacă aveți oricare dintre aceste probleme, vă recomandăm să vă adresați medicului sau farmacistului înainte de a trata singuri infecția unghiei.


Referințe

  1. Mühlbacher J. Clin in Derm. 1992;9:479-485
  2. Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017
  3. Thomas J, et al. J Clin Pharm Therap. 2010; 35: 497-519
  4. Thomas J, et al. J Clin Pharm Therap. 2010; 35: 497-519
  5. Elewski BE. Clin Microbiol Rev. 1998; 11 (3): 415-429
  6. Thomas J, et al. J Clin Pharm Therap. 2010; 35: 497-519
  7. Thomas J, et al. J Clin Pharm Therap. 2010; 35: 497-519
  8. Acrylic Nail Fungus Causes and Treatment Tips. (Available at http://www.nail-fungus.net/blog/nail-fungus/acrylic-nail-fungus-causes-and-treatment-tips , last accessed 07/02/2020)
  9. Westerberg DP & Yoyak MY. Am Fam Physician. 2013; 88 (11): 762-770
  10. Westerberg DP & Yoyak MY. Am Fam Physician. 2013; 88 (11): 762-770
  11. NHS Choices. 'Fungal Nail Infections.' (Available at http://www.nhs.uk/conditions/Fungal-nail-infection , last accessed 07/02/2020)
  12. NHS Choices. 'Fungal Nail Infections.' (Available at http://www.nhs.uk/conditions/Fungal-nail-infection , last accessed 07/02/2020)
  13. Thomas J, et al. J Clin Pharm Therap. 2010; 35: 497-519
  14. Thomas J, et al. J Clin Pharm Therap. 2010; 35: 497-519

Măsuri de igienă:

  • Purtați pantofi sau ghete din piele sau materiale naturale, pentru a reduce umezeala.
  • Schimbați șosetele zilnic și umblați în picioarele goale de câte ori puteți pentru a lăsa pielea să respire.
  • Schimbați încălțămintea zilnic dacă este posibil, astfel încât să evitați să purtați aceeași pereche timp de 2 zile la rând.
  • Folosiți pudră de talc pe talpă și între degetele de la picioare după baie.
  • Evitați să folosiți aceleași prosoape, încălțăminte sau șosete, în comun cu alte persoane.