Prevenția infecțiilor fungice

Pantofii – sursa infecțiilor fungice?

Încălțămintea este aleasă de obicei în funcție de stilul preferat sau de ceea ce este la modă.

Pantofii cu toc înalt și subțire sau cu platformă, înguști și nu foarte comozi sunt preferații multor femei. Pantofii strâmți, cu toc înalt pot favoriza dezvoltarea fungilor2,3. Mai jos veți găsi câteva sfaturi despre cum să vă îngrijiți picioarele și să preveniți apariția infecțiilor.

Pantofii nu se împart cu prietenii

Prin împrumutarea încălțămintei, ne expunem riscului contactării unei infecții fungice3, fără să conștientizăm acest lucru.

Dezinfectați cât mai des pantofii. Puteți folosi un spray, un deodorant cu acțiune dezinfectantă sau o soluție cu 0.5-1% clorhexidină. Înmuiați un tampon de bumbac în soluția respectivă și curățați interiorul și talpa pantofului.

Mărimea potrivită

Este importantă achizitionarea pantofilor de mărime potrivită, care să nu fie strâmți, pentru a reduce riscul dezvoltării unei infecții fungice. Un pantof strâmt și incomod poate cauza numeroase neplăceri : prin exercitarea presiunii asupra unghiilor, acestea se pot deteriora sau chiar desprinde complet de patul unghial, permițând pătrunderea fungilor3.

Pe parcursul zilei, piciorul se dilată în mod natural4. Prin urmare, este recomandat ca pantofii cu toc să fie probați seara, pentru a lua în calcul mărimea reală a piciorului. Alegeți materiale mai flexibile, cum ar fi pielea naturală, care să nu exercite presiune asupra unghiilor sau picioarelor.

Picioare protejate

Chiar dacă purtați pantofi cu toc în mod frecvent, sunt câteva modalități prin care picioarele pot fi protejate față de o eventuală infecție fungică. Pantofii ascuțiți care exercită presiune asupra degetelor pot avea consecințe negative asupra acestora. Există totuși accesorii care, aplicate în interiorul pantofului, oferă suportul necesar părților vulnerabile și sporesc gradul de confort.

Puteți de asemenea să utilizați un produs antifungic cu rol de prevenție, atât pentru piele, cât și pentru unghii. Infecțiile fungice prezintă un grad înalt de recidivă1,3.

Îngrijirea picioarelor

După o zi petrecută în pantofi cu toc, picioarele au nevoie de odihnă și ameliorarea durerii pentru a preveni anumite efecte neplăcute pe termen lung. O baie caldă poate ajuta la relaxarea picioarelor și la refacerea pielii.

Vă recomandăm să consultați medicul dermatolog sau farmacistul pentru un tratament corespunzător.

 


  1. Elewski BE. Clin Microbiol Rev. 1998;11(3):415–429
  2. Foot.com. ‘Do you have toe fungus?’. Available at: http://www.foot.com/site/foot-conditions/toenail-fungus. Accessed April 2016.
  3. McElgunn PSJ. ‘Not Just a Cosmetic Problem: Best Practices in Prevention and Treatment of Onychomycosis.’ Johns Hopkins University School of Medicine. Available at: http://www.jhasim.com/template.cfm?template=include_programinfo.cfm&id=178&zoneid=8&type=intro. Accessed May 2016
  4. Harvard Health Publications. ‘10 tips for finding the right shoes.’ Available at:www.health.harvard.edu/staying-healthy/10-tips-for-finding-the-right-shoes. Acessed April 2016
  5. Rotta I, et al. JAMA Dermatol. 2013; 149(3):341-9

Cel mai frecvent

mod de transmitere a unei infecții fungiceeste

cel între membrii familiei.1

1 Goldman, PLoS Pathog. 2014 Jun; 10(6): e1004105