Skin Fungus

Ce este o infecție fungică a pielii?

Infecțiile fungice ale pielii sau dermatomicozele sunt foarte frecvente. Ele apar la aproximativ un sfert din populația lumii1. Sunt o cauză frecventă a erupțiilor cutanate însoțite de mâncărime locală și se pot localiza oriunde pe corp, în special între degetele de la picioare sau în pliurile pielii.

Ciupercile fac parte din microbiomul normal al organismului uman și sunt răspândite în corpului nostru. Doar câteva specii de ciuperci provoacă boli (fungici patogeni)2. Acestor ciuperci le place în special pielea caldă și umedă3 cum este de exemplu pielea dintre degetele de la picioare și la nivelul unor pliuri ale pielii (unde se întâlnesc două suprafețe ale pielii).

Când ciuperca afectează o zonă a pielii, simptomele infecției se datorează răspunsului imun al organismului, care răspunde la agentul patogen fungic și
încearcă să-l distrugă.

Caracteristicile comune ale infecțiilor fungice ale pielii sunt:

  • mâncărimea
  • apariția de pete roșii pe piele, care pot fi ușor solzoase
  • descuamarea4

Infecțiile fungice nu sunt întotdeauna un semn de igienă precară și oricine poate să fie afectat. Unul dintre motivele apariției micozelor poate fi utilizarea tot mai frecventă a antibioticelor5, care pot elimina bacteriile importante pentru corpul nostru, favorizând astfel dezvoltarea exacerbată a ciupercilor. Alți factori cum ar fi îmbătrânirea populației, sistemul imunitar slăbit, diabetul, bolile cardiovasculare, psoriazisul contribuie la creșterea incidenței infecțiilor fungice.6

Infecții fungice frecvente:

Cele mai frecvente ciuperci care cauzează probleme de sănătate la om sunt dermatofiții (de exemplu genul Tricophyton) și drojdiile precum Candida - care provoacă candidoză și infecții fungice ale pielii7. Ciupercile dermatofite se hrănesc cu keratina din piele și unghii8.

Cele mai frecvente ciuperci care determină infecții ale pielii sunt dermatofiții:

Dermatofitoza este cel mai frecvent tip de infecție fungică la om9. Se caracterizează prin apariția unor leziuni specifice pe piele. Agenții cauzali sunt
dermatofiții, care pot ataca pielea, unghiile sau părul10, iar bolile provocate de aceștia se numesc:

  • Tinea pedis - infecție fungică a piciorului care se manifestă cu roșeață, exfoliere, crăpături, mâncărime și poate fi însoțită de un miros neplăcut. Leziunile sunt prezente în special în spațiu dintre degetele de la picioare11.
  • Tinea corporis (dermatofitoza corporală) - infecția fungică ce se poate găsi pe orice suprafață a corpului și este frecvent întâlnită la copiii de vârstă școlară. Poate fi foarte ușor transmisă de la un copil la altul în timpul jocului12. Cel mai frecvent agent patogen care determină Tinea corporis în țara noastră este dermatofitul Microsporoum canis, iar boala este cunoscută și sub numele de dermatofitoză felină sau microsporia13.
  • Tinea cruris este infecția fungică/ciuperca localizată pe pielea umedă din zona inghinală care determină mâncărime severă deranjantă și reprezintă o cauză majoră de disconfort14.
  • Tinea capitis se prezintă sub formă de pete inelare pe scalp, în special la copii15.

Infecția fungică a piciorului sau piciorul de atlet

Ciupercile pot provoca infecții ale pielii aflate între degetele de la picioare și la nivelul tălpilor. Puteți face o infecție fungică a piciorului (tinea pedis) de la o
piscină publică, o sală de sport, un centru sportiv sau oriunde există vestiare publice cu dușuri16. Tinea pedis este frecvent întâlnită în rândul sportivilor
(profesioniști sau amatori) din cauza existenței unui mediu care favorizează dezvoltarea ciupericilor: încălțăminte care nu lasă pielea să respire, transpirație excesivă , utilizarea dușurilor și uneori a prosoapelor în comun.

Infecțiile cu Candida

Candida este un tip de drojdie pe care îl găsim în mod obișnuit19 pe tot corpul, pe piele, în cavitatea bucală, în intestine și în flora vaginală. Infecția vaginală cu Candida afectează milioane de femei în întreaga lume20,17.

Una dintre cele mai frecvente specii, Candida albicans18 provoacă inflamații ale pielii din pliurile, mai ales la persoanele obeze. Afecțiunea se numește
intertrigo sau dermatită intertriginoasă și poate apărea și la femeile gravide și chiar la copii. Dermatita intertriginoasă la copii se mai numește iritație de
scutec, dar cauza reală este o infecție fungică. Infecția cu Candida este de obicei mai frecventă la persoanele cu diabet19.

Drojdia Malassezia provoacă infecția pielii numită Pitiriazis versicolor, care apare cel mai frecvent pe pielea trunchiului, la adulții tineri. Pe piept, abdomen și spate apar pete tip fulgi, albe sau cafenii care provoacă mâncărime20.

Sunt infecțiile fungice ale pielii periculoase?

De obicei, infecțiile fungice ale pielii nu determină probleme majore de sănătate și pot fi tratate cu medicamente fără prescripție medicală. Cu toate acestea, este necesară o vizită la un medic specialist în cazul în care simptomatologia nu dispare, sau dacă infecția apare la copii21. Infecțiile fungice ale pielii se vindecă de obicei în decurs de 4 săptămâni folosind medicamente antifungice22. Infecția activă poate fi neplăcută, dureroasă la atingere și urâtă la aspect.

Infecțiile fungice recurente sunt de asemenea frecvente, astfel încât este importantă alegerea medicamentului potrivit. Medicamentele care conțin alilamine, cum ar fi de exemplu naftifina, acționează asupra fungilor și pot elimina complet infecția23. În plus, naftifina (în cremă si soluție) are și efect antibacterian, ameliorează inflamația și simptomele supărătoare asociate, cum este mâncărimea24.

Infecțiile fungice pot deveni periculoase dacă le ignorați!

Dacă aveți o infecție fungică a pielii, este important să acționați rapid. Este important să începeți tratarea acestor tipuri de infecții cât mai curând posibil,
pentru a preveni transmiterea către alte părți ale corpului și infectarea altor persoane25.

Infecțiile fungice ale pielii sunt contagioase, pot progresa și se pot răspândi și în alte părți ale corpului, mai ales atunci când sistemul imunitar este slăbit.
De exemplu, Tinea pedis (ciuperca piciorului) este asociată cu infecția fungică a unghiilor (Tinea unghium) în 30-59% din cazuri26. Este bine de știut,
deoarece infecțiile fungice ale unghiilor sunt mult mai greu de vindecat. Tratamentul poate dura mai mult de șase luni, iar recăderile și reinfecția sunt
frecvente. În timp, infecția fungică a piciorului (Tinea pedis) poate provoca durere și dificultăți la mers27.

Dacă sistemul imunitar nu funcționează corect, o infecție fungică poate fi o problemă serioasă. Este exemplul persoanelor care sunt tratate pentru o boală autoimună28 sau care au suferit29 un transplant și au nevoie de tratament care scade activitatea sistemului imun.

Dacă aveți o infecție fungică îi puneți în pericol și pe alți membri ai familiei dumneavoastră?

Infecțiile fungice se transmit cu ușurință între membrii familiei sau de la animale domestice la oameni. Un studiu a constatat că în 33 % din cazuri, dacă într-o familie unul dintre membri are o infecție fungică, aceasta se transmite și la alt membru al familiei30. Se recomandă ca obiectele personale precum prosoape, piepteni, perii, așternuturi să nu fie folosite și de alți membri ai familiei.

 

Referințe

  1. Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017 - summarizes the original reference from 2000 and the article is for South Korea I suggest: Havlickova et al. Mycoses 2008; 51 (Suppl 4): 2-15.
  2. Carris LM, Little CR, Stiles CM. APS. 2012. (Available at http://www.apsnet.org/edcenter/intropp/pathogengroups/pages/introfungi.aspx , last accessed 07/02/2020)
  3. Thomas J, et al. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. 2010; 35 (5): 497–519
  4. Bupa. 'Fungal Skin Infections.' (Available at http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/f/fungal-skin-infections , last accessed 07/02/2020)
  5. Kannan P, Janaki C, Selvi GS. Indian J MedMicrobiol. 2006; 24 (3): 212-215
  6. Nenoff P. et al. Deutsche Dermatologische Gesellschaft, 2014; 1203: 1610-0379
  7. Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017 - summarizes the original reference from 2000 and the article is for South Korea I suggest: Havlickova et al. Mycoses 2008; 51 (Suppl 4): 2-15.
  8. Elewski BE. Clinical Microbiol Rev. 1998; 11 (3): 415-429
  9. Dolenc-Voljč M. Dermatophyte infections in the Ljubljana region, Slovenia, 1995–2002. Mycoses; 48: 181-186.
  10. Dolenc-Voljč M. Dermatophyte infections in the Ljubljana region, Slovenia, 1995–2002. Mycoses; 48: 181-186.
  11. Bupa. 'Fungal Skin Infections.' (Available at http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/f/fungal-skin-infections , last accessed 07/02/2020)
  12. Bupa. 'Fungal Skin Infections.' (Available at http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/f/fungal-skin-infections , last accessed 07/02/2020)
  13. DermNet NZ. 'Tinea Pedis'. Insight: http://www.dermnetnz.org/fungal/tinea-pedis.html . Accessed June 2017.
  14. Bupa. 'Fungal Skin Infections.' (Available at http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/f/fungal-skin-infections , last accessed 07/02/2020)
  15. Bupa. 'Fungal Skin Infections.' (Available at http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/f/fungal-skin-infections , last accessed 07/02/2020)
  16. DermNet NZ. 'Tinea Pedis'. Insight: http://www.dermnetnz.org/fungal/tinea-pedis.html . Accessed June 2017.
  17. CDC: Genital / vulvovaginal candidiasis. (Available at https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/index.html , last accessed 07/02/2020)
  18. Bupa. 'Fungal Skin Infections.' (Available at http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/f/fungal-skin-infections , last accessed 07/02/2020)
  19. Bupa. 'Fungal Skin Infections.' (Available at http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/f/fungal-skin-infections , last accessed 07/02/2020)
  20. Bupa. 'Fungal Skin Infections.' (Available at http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/f/fungal-skin-infections , last accessed 07/02/2020)
  21. CDC: Ringworm. (Available at https://www.cdc.gov/fungal/diseases/ringworm/treatment.html , last accessed February 7, 2020)
  22. Pal M, Treatment options for the most common dermatomycoses in adults and adolescents. Farm West 2014; 93-100.
  23. Mühlbacher J. Clinics in Dermatology. 1992; 9: 479-485
  24. Gupta AK, et al. J Cutan Med Surg. 2008; 12 (2): 51-8
  25. NHS Choices: Ringworm and other fungal infections. (Available at http://www.nhs.uk/Conditions/Ringworm/Pages/Introduction.aspx , last accessed 07/02/2020)
  26. Thomas J, et al. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. 2010; 35 (5): 497–519
  27. Thomas J, et al. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. 2010; 35 (5): 497–519
  28. CDC. 'Medicines that weaken your immune system and fungal infections.' (Available at http://www.cdc.gov/fungal/infections/immune-system.html , last accessed February 7, 2020)
  29. CDC. 'Organ transplant patients and fungal infections.' (Available at http://www.cdc.gov/fungal/infections/organ-transplant.html , last accessed February 7, 2020)
  30. WebMD. 'Foot fungus spreads between families'. (Available at http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/news/20060929/foot-fungus-spreads-among-families , last accessed 07/02/2020)