Prevenția infecțiilor fungice

Picioarele tale sunt pregătite pentru sezonul cald?

Bucură-te de soare!

După ce perioada rece se va apropia de final va fi înlocuită de una cu zile călduroase și insorite. Ideea de a purta pantofi deschiși sau sandale este atractivă, însă o infecție fungică poate face dificil acest lucru. Vă prezentăm mai jos un mic ghid pentru a vă proteja picioarele și a le pregăti pentru sezonul cald ce urmează.

Primul pas: vizita la medicul dermatolog

Pe timp de iarnă picioarele stau captive în pantofi și șosete groase, adesea într-un mediu umed, favorizant pentru dezvoltarea infecțiilor fungice1.

Dacă simțiți că ceva nu este tocmai în regulă cu pielea dintre degetele de la picioare sau de pe talpă, prima noastră recomandare este să vizitați cât mai repede un medic dermatolog. Doar acesta vă poate prescrie tratamentul adecvat.

Este important să tratați infecția de la primele simptome2. Medicamentele antifungice, cum este și naftifina, pot ajuta la oprirea dezvoltării infecției și a răspândirii acesteia la unghiile adiacente3. Un tratament inițiat din timp are mai multe șanse de succes și este mai puțin costisitor1.

Al doilea pas: exfolierea!

Pielea devitalizată (moartă) de la nivelul călcâielor este prezentă sub forma unui strat care trebuie îndepărtat, cu ajutorul unui exfoliant. Un produs natural, exfoliant poate fi făcut în casă, amestecând într-un bol niște sare cu puțin ulei de măsline.

A doua opțiune ar fi mersul la plajă atunci când vremea este încă răcoroasă: nisipul este un bun exfoliant4.

Al treilea pas: răsfățul

După o zi grea, solicitantă la locul de muncă sau acasă, atât tu, cât și picioarele tale aveți nevoie de o pauză. O baie caldă este benefică pentru a vă proteja picioarele și a vă menține pielea într-o stare optimă. Cu puțină sare de baie și un vas cu apă caldă, vă puteți răsfăța picioarele obosite – exfolierea se recomandă după înmuierea pielii uscate de pe călcâie.

Maestru în hidratare

Toată rutina de mai sus ar fi incompletă în absența unei hidratări corespunzătoare. Recomandăm folosirea unei creme hidratante zilnic. Înainte de culcare, aplicați cremă hidratantă din abundență la nivelul picioarelor și acoperiți cu șosete.

Stop recidivei infecțiilor fungice

Dacă ați suferit deja de o infecție fungică, știți că recidiva este destul de comună, chiar până la 20% în unele cazuri5. Naftifina, substanța activă din Exoderil, este eficientă în tratarea infecțiilor fungice localizate la nivelul picioarelor și reduce riscul apariției recidivei6.

Recomandăm să vă adresați medicului dermatolog sau farmacistului pentru un tratament corespunzător.

 


  1. Thomas J, et al. J Clin Pharm Ther. 2010;35:497–519
  2. Ustinov MV. Treating Doctor, 2016
  3. Mühlbacher J. Clinics in Dermatology. 1992;9:479-485
  4. The Telegraph, ‘Why a beach holiday is so good for you’. Available at: http://www.telegraph.co.uk/news/health/children/3321964/Why-a-beach-holiday-is-so-good-for-you.html. Accessed July 2016
  5. Elewski BE. Clin Microb Rev. 1998;11(3):415-429
  6. Rotta I, et al. JAMA Dermatol. 2013; 149(3):341-9

Date generale despre infecțiile fungice

Tratamentul pentru onicomicoză,

infecția fungică localizată la nivelul unghiilor,

poate dura între 6 și 18 luni1

1 Elewski BE. Clin Microbiol Rev. 1998;11(3):415-429