Despre Exoderil

Infecțiile fungice – date generale

Ce sunt infecțiile fungice?

Există peste 69.000 de specii de fungi1. Aceste organisme, deopotrivă speciale și interesante, sunt adesea utile oamenilor: folosim drojdie pentru dospit sau pentru fabricarea berii, folosim diverse tipuri de mucegaiuri pentru a fabrica alimente, cum ar fi brânzeturile cu mucegai și consumăm o varietate de ciuperci. Ȋn mediul lor natural, fungii ajută la înlăturarea sau descompunerea materiilor moarte și fac parte, de asemenea, din procesul natural de reciclare din cadrul ecosistemelor.

Speciile de fungi sunt prezente pretutindeni în jurul nostru, iar uneori pot să invadeze anumite zone ale corpului nostru. Cele mai frecvente tipuri de fungi patogeni care pot afecta starea de sănătate determinând apariția infecțiilor fungice sunt dermatofiții2 (care se hrănesc cu cheratina prezentă în piele și unghii3) și unele drojdii, cum ar fi Candida albicans2.

Despre fungi

  • Dermatofiții, care sunt responsabili de majoritatea infecțiilor fungice, sunt originari din Africa de Vest, Asia de Sud Est și Australia de Nord, de unde au ajuns în Europa abia la începutul secolului 203.
  • Fungii se dezvoltă cel mai bine într-un mediu cu umezeală și căldură. Prin urmare, cel mai frecvent afectate sunt pielea și unghiile de la picioare4.
  • Deși foarte neplăcute, infecțiile fungice sunt foarte frecvent întâlnite5. Oricine poate dezvolta o infecție fungică, indiferent de vârstă sau de gradul de igienă.
  • Se estimează că 20% din totalul populației din întreaga lume suferă de o infecție fungică5.
  • Odată contactată, infecția fungică de la nivelul unghiei se poate extinde rapid la degetele de la picioare, călcâie sau chiar pe întreaga talpă4,6.
  • Lăsată netratată, infecția fungică de la nivelul unghiei (cunoscută ca onicomicoză4) se poate extinde și la unghiile adiacente.
  • Se estimează că 10% din totalul populației din întreaga lume suferă de onicomicoză4
  • Onicomicoza este dificil de tratat, din cauza faptului că unghia este dificil de penetrat și necesită un timp îndelungat de regenerare3. Tratamentul pentru infecția fungică de la nivelul unghiei poate dura în medie 6 luni de zile.
  • Infecția fungică localizată la nivelul pielii se manifestă de cele mai multe ori prin senzație accentuată de mâncărime, ce poate favoriza extinderea infecției și în alte zone ale corpului7
  • Este important să tratați infecția fungică încă de la apariția primelor simptome, pentru a preveni răspândirea acesteia4,8

Cât de serioase sunt infecțiile fungice?

Deseori, oamenii acordă o importanță insuficientă infecțiilor fungice și cred că acestea vor dispărea de la sine în scurt timp. De aceea, mulți încearcă să ignore simptomele sau să acopere unghiile infectate cu lac de unghii, în speranța că vor dispărea de la sine. Este foarte puțin probabil ca o infecție fungică să dispară de la sine, fără a urma un tratament7,9.

Amânarea începerii unui tratament antifungic nu poate decât să favorizeze răspândirea infecției, intensificarea disconfortului resimtițit, iar cu cât progresează, cu atât va fi mai dificil si mai costisitor de tratat8. Infecțiile fungice au aspect inestetic și pot fi stânjenitoare. De asemenea, pot afecta imaginea de sine și pot avea efecte negative pe plan social și al relațiilor la locul de muncă. Cu cât o infecție fungică rămâne netratată pentru o perioadă foarte lungă de timp, cu atât mai mult există riscul de a contamina și pe ceilalți membri ai familiei sau alte persoane, dacă sunt frecventate locuri publice, cum ar fi piscinele sau sălile de fitness3,4.

Soluția

EXODERIL solutie cutanată 10 mg/ml, EXODERIL cremă 10 mg/g (clorhidrat de naftifină)

Exoderil are un istoric de 30 de ani de experiență în cercetare10.

Este foarte important să tratați infecția fungică de la primele simptome. Datorită triplului efect, antifungic, antibacterian și antiinflamator, Exoderil actionează împotriva unui spectru larg de fungi și microorganisme care se pot asocia infecțiilor fungice, tratând infecția fungică și reducând rapid senzația de mâncărime11,12.

  1. May R. Scientific American.1992;18-24
  2. Kemna M, et al. JAAD. 1996;35(4);539-542
  3. Elewski BE. Clin Microb Rev. 1998;11(3):415-429
  4. Thomas J, et al. J Clin Pharm Ther. 2010;35:497–519
  5. Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36
  6. PatientPlus. ‘Dermatophytosis (Tinea Infections)’. Available at: http://patient.info/doctor/dermatophytosis-tinea-infections. Accessed May 2016
  7. NHS Choices. ‘Athlete’s foot.’. http://www.nhs.uk/conditions/Athletes-foot/Pages/Introduction.aspx. Accessed May 2016
  8. Ustinov MV. Treating Doctor. 2016;5
  9. NHS Choices. ‘Fungal nail infection- Treatment’. Available at: http://www.nhs.uk/Conditions/Fungal-nail-infection/Pages/Treatment.aspx. Accessed May 2016
  10. Gupta AK, et al. J Cutan Med Surg. 2008 Mar-Apr;12(2):51-58
  11. Katogyan A, et al. Int J Derm. 1992;31(4):247-248 12 Exoderil Product Information Leafle
  12. Exoderil RCP, prospect

Rolul dietei în infecțiile fungice

Pantofii – sursa infecțiilor fungice ? 

Ghid de tratament

Alegerea tratamentului corespunzător