Prevenția infecțiilor fungice

Micoza piciorului sau piciorul de atlet

Tinea Pedis este o infecție fungică ce afectează atât talpa piciorului, cât și pielea dintre degetele de la picioare. Este deseori întâlnită sub denumirea de „piciorul de atlet”, pentru că este cel mai frecvent întâlnită la sportivi1.

Aproximativ o treime dintre europeni suferă de Tinea Pedis2 (micoza piciorului).

Sportivii sunt cei mai expuși, din cauză că folosesc aproape zilnic piscine, vestiare sau alte spații publice, în comun. În plus, din cauza efortului depus și a sportului practicat, unghiile și talpa piciorului pot fi sever afectate3. Fungii pot pătrunde cu ușurință dacă există tăieturi sau zgârieturi la nivelul pielii. De asemenea, activitatea fizică intensă poate fi cauza umezelii din pantofi și a transpirației excesive, creând mediul perfect pentru dezvoltarea fungilor3. Cei care practică balet sau gimnastică de performanță sunt cu atât mai predispuși deoarece nu poartă nici un fel de încălțăminte de protecție.

Acționați de la primele simptome

Chiar dacă micoza piciorului este foarte răspândită și comună, luarea unor măsuri de siguranță este foarte importantă. Micoza piciorului provoacă disconfort local și are un aspect neplăcut. De asemenea, se poate extinde cu ușurință și la alte zone ale corpului, dacă nu este tratată corespunzător3.

O infecție fungică ce debutează la nivelul pielii se poate extinde rapid și la unghii, devenind astfel dificil de tratat. Unele infecții fungice de la nivelul unghiilor pot necesita tratament cu durata între 12 și 18 luni până la o vindecare completă, deoarece unghia crește foarte lent și pot avea consecințe ireversibile4. Micoza piciorului este asociată unei infecții fungice a unghiei (onicomicoză) în 30 - 59% dintre cazuri3.

Pentru că tot mai multe persoane conștientizează importanța mișcării și a practicării unui sport, grija pentru menținerea sănătății picioarelor trebuie să fie esențială.

Atenție la rănile minore

Dacă în timpul antrenamentului observați răni ușoare sau zgârieturi pe talpa sau la nivelul piciorului, tratați-le corespunzător și acordați-le timp pentru vindecare. Fungii nu pot penetra pielea sănătoasă, dar orice leziune a acesteia poate fi o poartă de intrare5.

Schimbați pantofii

Asigurați-vă că pantofii de sport sunt mărimea potrivită, că sunt comozi și că permit pielii să respire. Spălați-i în mod regulat și, dacă este posibil, recomandarea este să aveți mai mult de o pereche de pantofi pentru a putea să-i utilizați în mod alternativ. Evitați să împrumutați încălțămintea altor persoane, în special dacă este vorba despre pantofi de sport1.

Păstrați o igienă corespunzătoare

Spălați picioarele după activitatea fizică și uscați-le bine, insistând pe zonele dintre degete. Purtați întotdeauna sandale sau șlapi în locurile publice, utilizate în comun, cum ar fi piscine sau vestiare6.

Pudra de talc

Folosirea pudrei de talc pe toată suprafața tălpii piciorului înainte de sport, vă menține picioarele uscate și vă poate proteja împotriva fungilor6. Rămâneți activi și relaxați-vă. Urmați acești pași simpli și protejați-vă picioarele de infecțiile fungice.

 


  1. NHS Choices. ‘Athlete’s foot’. http://www.nhs.uk/conditions/Athletes-foot/Pages/Introduction.aspx. Accessed May 2016
  2. Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017
  3. Thomas J, et al. J Clin Pharm and Therap. 2010;35: 497–519
  4. Elewski BE. Clin Microbiol Rev. 1998;11(3):415–429
  5. Brecker A. ‘Probiotic for Life: A Healthy and Energetic Life’. 2014. iUniverse
  6. WebMD, ‘Athlete’s foot prevention’. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/athletes-foot-prevention. Accessed May 2016

Date generale despre infecțiile fungice

În unele tări,

infecțiile fungice afectează până

la 20% din populație.1

1 Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017

Ghid de tratament

Pantofii – sursa infecțiilor fungice ?