Skin Fungus

Ce este dermatomicoza?

Infecțiile fungice localizate la nivelul pielii sunt foarte comune și afectează până la 20% din populația totală a planetei1. Sunt de obicei primele suspectate atunci când apare senzația acută de mâncărime pe corp sau în special între degetele de la picioare, pe talpă sau în pliurile pielii.

Chiar dacă fungii sunt extrem de răspândiți, doar o parte dintre ei au potențial patogen2. Acei fungi care pot cauza o infecție își aleg ca mediu propice de dezvoltare țesuturile devitalizate (moarte) ale pielii, în special din zonele cu umiditate și căldură, cum ar fi cele dintre degetele de la picioare sau pliurile pielii.

În timp ce fungii acționează într-o anumită zonă a pielii, simptomele care semnalează infecția sunt determinate de sistemul imunitar al organismului care încearcă să creeze mecanisme de apărare și să o contracareze. Cele mai comune simptome sunt senzația de mâncărime, roșeața și descuamarea pielii4. De aceea este importantă folosirea unui produs cu proprietăți antiinflamatoare asociațe celor de tratare a infecției fungice.

Infecțiile fungice nu sunt legate în mod strict doar de igienă și, prin urmare, oricine le poate contacta. Într-adevăr, există factori predispozanți, cum ar fi consumul de antibiotice5 care poate distruge bacteriile bune din organism, facilitând dezvoltarea fungilor.

Cele mai des întâlnite infecții fungice

Cei mai comuni fungi patogeni care pot cauza infecții sunt Candida6 și dermatofiții6. Cei din urmă se hrănesc cu cheratina de pe piele si unghii7

Candida

Candida face parte din clasa levurilor și afectează milioane de femei din întreaga lume atunci când este localizată la nivel vaginal.

Una dintre cele mai des întâlnite specii de Candida este Candida albicans4, ce cauzează dermatomicoze la nivelul pliurilor pielii, în special în cazul persoanelor care suferă de obezitate. Afecțiunea se mai numește și intertrigo candidozic și poate afecta inclusiv femeile însărcinate sau chiar bebelușii (infecțiile fungice pot cauza eritem fesier). Infecțiile cu Candida apar mai frecvent la persoanele care suferă de diabet4

Un alt tip de fungi din clasa levurilor este Malassezia, care poate cauza afecțiunea numită pitiriazis versicolor, o infecție fungică ce se dezvoltă pe corpul adulților, în special pe piept, abdomen sau spate4. Se manifestă prin leziuni superficiale ale pielii, cu cruste și senzație acută de mâncărime.

Alte tipuri de dermatomicoze

Impetigo este o infecție fungică localizată la nivelul pielii, destul de des întâlnită. Impetigo determină apariția unor vezicule roșii care se pot sparge, secreta lichid și dezvolta o crustă galbenă maronie. Aceste vezicule pot să apară în orice parte a corpului, dar cel mai frecvent apar în jurul gurii sau nasului. Aceste tipuri de fungi fac parte din clasa dermatofiților, care pot afecta pielea, unghiile sau părul7. Există trei tipuri de afecțiuni provocate de acești fungi:

  • Tinea Corporis – poate apărea în orice zonă a corpului și este comună în rândul copiilor. Fiind extrem de contagioasă poate fi contactată în comunitățile de copii4.
  • Tinea Cruris – este localizată în zonele cu pilozități excesive și poate cauza senzație acută de mâncărime4.
  • Tinea Capitis – este localizată pe scalp și este preponderent întâlnită la copii4.

Micoza piciorului

Micoza piciorului este localizată între degetele de la picioare și pe talpă. Numită și Tinea Pedis, micoza piciorului este foarte contagioasă și se poate contacta de la piscină, sală de sport, vestiar sau dușuri comune8. Tinea Pedis este des întâlnită în rândul atleților sau persoanelor care practică sport, din cauza încălțămintei care poate provoca leziuni ale degetelor de la picioare, reține transpirația și crea un mediu umed3.

Cât de îngrijorătoare sunt infecțiile fungice de la nivelul pielii?

Dermatomicozele se vindecă în aproximativ 2 - 8 săptămâni9. În tot acest timp pot cauza simptome neplăcute (senzație de mâncărime, durere locală, descuamarea pielii, aspect neplăcut). Rata de recidivă este destul de crescută pentru astfel de infecții ale pielii, de aceea este recomandat să folosiți un produs pe bază de naftifină, cu acțiune fungicidă asupra dermatofiților și care acționează direct asupra infecției10. În plus, are efect antiinflamator și antibacterian – reduce rapid inflamația și senzația de mâncărime11.

Infecțiile fungice nu trebuie ignorate

Este foarte important să acționați prompt dacă descoperiți că aveți o infecție fungică. Acest tip de infecții sunt extrem de contagioase, se pot extinde și în alte părți ale corpului și se pot agrava. Tinea pedis (micoza piciorului) se extinde și la unghii, provocând onicomicoza, în 30 – 50% din cazuri3. Este important de reținut faptul că onicomicoza este o afecțiune dificil de tratat, iar tratamentul poate dura între 6 și 9 luni. Este inestetică și dureroasă și vă poate afecta viața socială sau profesională. Cazurile mai severe pot avea un impact puternic emoțional asupra persoanei care suferă de această afecțiune3.

 

  1. Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017
  2. Carris LM, Little CR, Stiles CM. APS 2012. Available at: http://www.apsnet.org/edcenter/intropp/pathogengroups/pages/introfungi.aspx. Accessed July 2016
  3. Thomas J, et al. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. 2010;35(5): 497–519
  4. Bupa. ‘Fungal Skin Infections.’ Available at: http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/f/fungal-skin-infections. Accessed July 2016
  5. Kannan P, Janaki C, Selvi GS. Indian J MedMicrobiol. 2006;24(3):212-215
  6. Kemna M & Elewski BE. J of the Am Acad Derm. 1996;35(4);539-542
  7. Elewski BE. Clinical Microbiol Rev. 1998;11(3):415-429
  8. DermNet NZ. ‘Tinea Pedis’. Available at: http://www.dermnetnz.org/fungal/tinea-pedis.html. Accessed July 2016
  9. Exoderil RCP
  10. Mühlbacher J. Clinics in Dermatology. 1992;9:479-485
  11. Gupta AK, et al. J Cutan Med Surg. 2008;12(2):51-8
  12. Rotta I. et al, JAMA Dermatol. 2013; 149(3): 341-9
  13. WebMD. ‘Foot fungus spreads between families’. Available at: http://www.webmd.com/skin-problems-and- treatments/news/20060929/foot-fungus-spreads-among-families. Accessed May 2016
  14. CDC. ‘Medicines that weaken your immune system and fungal infections.’ Available at: http://www.cdc.gov/fungal/infections/immune-system.html. Accessed July 2016
  15. CDC. ‘Organ transplant patients and fungal infections.’ Available at: http://www.cdc.gov/fungal/infections/organ-transplant.html. Accessed July 2016

În unele tări,

infecțiile fungice afectează până

la 20% din populație.2

2 Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017

Pantofii – sursa infecțiilor fungice ? 

Abordarea infecțiilor fungice pe timpul verii