Prevenția infecțiilor fungice

Abordarea infecțiilor fungice în timpul verii

În timpul verii, sub acțiunea razelor solare, crește sinteza vitaminei D și cea a endorfinelor. Lunile de vară reprezintă pentru multă lume sezonul preferat, dar este de asemenea și sezonul în care crește cel mai mult riscul contactării unei infecții fungice la nivelul tălpii, degetelor de la picioare sau unghiilor, din cauza transpirației mai abundente. Principalul motiv este reprezentat de faptul că fungii se dezvoltă cel mai bine într-un mediu călduros și umed1. Riscul de contaminare crește2 mai ales în cazul persoanelor care practică sport.

Nu ignorați primele simptome

Este foarte important să consultați medicul încă de la primele simptome. Cu cât tratamentul este inițiat mai repede, cu atât infecția va fi vindecată într-un timp mai scurt.

Infecțiile fungice se pot extinde rapid de la o zonă a corpului la alta și pot fi foarte dificil de tratat dacă nu se intervine cât mai repede2,3. Dacă este afectată unghia, tratamentul durează câteva luni de zile până crește o unghie nouă, sănătoasă2.

Mai jos veți găsi câteva sfaturi despre cum puteți să evitați două dintre cele mai comune infecții fungice:

Tinea Pedis (micoza piciorului)

Tinea Pedis este o infecție fungică frecvent întâlnită care afectează pielea dintre degetele de la picioare, dar și talpa piciorului. Este deseori numită și „piciorul de atlet”4.

Este importantă spălarea și uscarea picioarelor după jogging sau alte activități sportive, deoarece în caz contrar, mediul umed sau transpirația excesivă pot favoriza dezvoltarea și răspândirea fungilor2,4. Evitați să mergeți desculți în locurile publice de genul piscinelor, dușurilor sau al vestiarelor4.

Țineți dermatomicozele la distanță

După vindecarea completă a infecției fungice, poate fi benefică utilizarea în scop preventiv a unui produs antifungic luând în considerare și următoarele sfaturi:

  • Evitați să mergeți desculți în locuri publice, utilizate în comun (dușuri, piscine, vestiare)4
  • Spălați zilnic picioarele cu săpun. Clătiți bine și uscați
  • Purtați încălțăminte care să lase picioarele să respire4 și care să nu fie prea strâmtă
  • Purtați șosete curate din bumbac
  • Nu folosiți în comun cu alte persoane prosoape, încălțăminte sau șosete4

Este foarte important să tratați infecțiile fungice încă de la primele simptome, înainte de a se extinde. Acest lucru vă poate salva de o perioadă lungă de tratament și disconfort local2,5. Dacă un membru al familiei are o infecție fungică, adresați-vă medicului în cel mai scurt timp. Infecțiile fungice sunt contagioase și cel mai frecvent mod de transmitere este cel între membrii familiei6.

Infecția fungică – un adevărat disconfort

Infecția fungică localizată la nivelul unghiilor de la picioare, numită și onicomicoză, apare cel mai adesea atunci când fungii pătrund prin fisurile de la nivelul unghiilor sau al pielii.

Onicomicoza poate cauza disconfort sau chiar durere locală, îngroșarea și exfolierea unghiilor. În plus, unghiile își modifică culoarea, devin de la albicioase, gălbui sau chiar verzui7. În unele cazuri mai severe, unghia se poate desprinde complet de patul unghial și poate să cadă7.

Infecțiile fungice de la nivelul unghiilor pot fi foarte stânjenitoare și pot cauza disconfort în relațiile sociale8. Se pot extinde și la nivelul pielii sau se pot suprainfecta cu bacterii.

Țineți onicomicoza la distanță2,4,9

  • Purtați sandale sau șlapi în locurile publice (vestiare, piscine etc)
  • Spălați zilnic picioarele cu săpun. Clătiți bine și uscați
  • Purtați pantofi sau ghete din materiale cât mai naturale (piele) și care ajută la reducerea umidității
  • Purtați șosete din bumbac pe care să le schimbați zilnic și renunțați la ele de câte ori se poate.
  • Nu purtați aceeași pereche de pantofi două zile la rând. Lăsați pantofii purtați să se aerisească pentru a fi înlăturată umiditatea
  • După duș sau baie puteți să aplicați pudră de talc între degetele de la picioare
  • Nu folosiți în comun cu alte persoane prosoape, încălțăminte sau șosete

O substanță antifungică din clasa alilaminelor, cum ar fi naftifina, este eficientă pe un spectru larg de fungi și scade rata de recidivă a infecțiilor fungice10. Acesta este un aspect foarte important, deoarece rata de recidivă a infecțiilor fungice este foarte înaltă8.

Vă recomandăm să consultați medicul dermatolog sau farmacistul pentru un tratament corespunzător.

 


  1. Youngchim S, et al. Microb. 2011;157(8):2348-2356
  2. Thomas J, et al. J Clin Pharm Ther. 2010;35:497–519
  3. McElgunn PSJ. ‘Not Just a Cosmetic Problem: Best Practices in Prevention and Treatment of Onychomycosis.’ Available at: http://www.jhasim.com/template.cfm?template=include_programinfo.cfm&id=178&zoneid=8&type=intro. Accessed May 2016
  4. NHS Choices. ‘Athlete’s Foot.’ Available at: http://www.nhs.uk/conditions/Athletes-foot/Pages/Introduction.aspx. Accessed April 2016
  5. Ustinov MV. Treating Doctor. 2016;5
  6. WebMD. ‘Foot fungus spreads between families’. Available at: http://www.webmd.com/skin-problems-and- treatments/news/20060929/foot-fungus-spreads-among-families. Accessed May 201
  7. NHS Choices. ‘Fungal Nail Infection-Treatment.’ Available at: http://www.nhs.uk/conditions/Fungal-nail- infection/Pages/Introduction.aspx. Accessed May 2016
  8. Elewski BE. Clin Microbiol Rev. 1998;11(3): 415–429
  9. WebMD, ‘Athlete’s foot prevention’. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/athletes-foot-prevention. Accessed May 2016
  10. Rotta I, et al. JAMA Dermatol. 2013; 149(3):341-9

Modalitatea cea mai

comună de transmitere a infecției

fungice este între membrii familiei.1

1 Goldman, PLoS Pathog. 2014 Jun; 10(6): e1004105