Onicomicoza

Alegerea tratamentului corespunzător

O unghie afectată de onicomicoză își modifică aspectul și devine casantă. Netratată, unghia afectată se poate rupe sau se poate desprinde complet de patul unghial1. Unghiile de la picioare sunt cel mai des afectate de o infecție fungică, iar aceasta se poate extinde între degete și pe talpă, sau invers2.

În timp ce infecțiile fungice localizate la nivelul pielii se pot trata cu o cremă sau un gel cu rezultate optime în 2 până la 8 săptămâni, onicomicoza necesită tratament timp de mai multe luni3. Acest aspect poate afecta negativ încrederea în sine, pacientul se poate simți jenat sau frustrat4.

Tratamentul unghiei infectate presupune aplicarea direct pe unghie a unui produs antifungic sub forma de soluție, gel sau cremă, pentru penetrarea straturilor cornoase ale unghiei.

Exoderil soluție 10 mg/ml (clorhidrat de naftifină)

Exoderil soluție tratează infecția fungică de la nivelul unghiei și conține substanța activă antifungică, clorhidrat de naftifină. Naftifina acționează direct asupra infecțiilor cauzate de dermatofiți5 – responsabili de majoritatea infecțiilor fungice de la nivelul unghiilor4 – și nu doar inhibă dezvoltarea lor6. Naftifina este activă și împotriva levurilor cum ar fi Candida albicans, oprește dezvoltarea și răspândirea acestora5.

Exoderil soluție penetrează unghia în profunzime și ajunge până la locul infecției

Naftifina soluție penetrează unghia și ajunge până la locul infecției7. Studiile clinice au evidențiat o eficiență de 95% a naftifinei în tratamentul onicomicozei și foarte rar efecte adverse8,9.

În tratamentul onicomicozei, se recomandă aplicarea soluției Exoderil pe termen lung, până când întreaga unghie este sănătoasă și încă două săptămâni de la dispariția simptomelor.

Acesta este un aspect extrem de important, deoarece onicomicoza poate cauza probleme de natură emoțională și socială. Unghiile afectate de onicomicoză sunt inestetice și vă pot afecta încrederea în sine2.

Economisește timp și bani

Tratamentul unei infecții fungice poate dura mult peste 6 luni de zile. De aceea, este foarte important un diagnostic timpuriu și un tratament inițiat de la apariția primelor simptome – pentru a reduce costurile și durata tratamentului10.

Datorită efectului fungicid al naftifinei asupra dermatofiților, aceasta acționează direct și vindecă infecția6, riscul de recidivă scade, la fel și costurile pe termen lung.

 


  1. NHS Choices. ‘Fungal Nail Infection.’ Available at: http://www.nhs.uk/conditions/Fungal-nail- infection/Pages/Introduction.aspx. Accessed May 2016
  2. Thomas J, et al. J Clin Pharm Ther. 2010;35:497-519
  3. Exoderil RCP
  4. Elewski BE. Clin Microbiol Rev. 1998;11(3):415-429
  5. Mühlbacher J. Clinics in Dermatology. 1992;9:479-485
  6. Rotta I, et al. JAMA Dermatol. 2013; 149(3):341-349
  7. Sergeev AY. Immunopathology, allergology, infectology. 2007;3:9-16
  8. Burova SA. Dermatology. 2015; 1: 12–15. *figures are rounded to whole numbers.
  9. Klashka F. Mykosen. 1987;30(1):119-123
  10. Ustinov MV. Treating Doctor. 2016;5

Date generale despre infecțiile fungice

 

În unele tări,infecțiile

fungice afectează până

la 20% din populație1

Rolul dietei în infecțiile fungice

Pantofii – sursa infecțiilor fungice ?